10 Common Phone Problems & Their Fixes

0
285

Is your phone bothering you lately? Well, don’t worry; sometimes phones d behave this way but you can make them correct by small effort.

Check out our guide below that will help you in fixing the most common smartphone problems below. But please remember that some cell phone solutions will require professional repair assistance and they couldn’t be fixed at home.

10 Common Phone Problems & Their Fixes

1. Phone Responding Late or Slow

Devices like phones do slow down over time. Especially, if you check out an ageing phone or device, you will realise that they respond late as compared to the latest devices.

Solution:

  • Close all the apps.
  • Change settings and restrict apps from running in the background
  • Delete apps and photos that you don’t need
  • Clear the cache
  • Delete all the unnecessary data

2. Battery Dies Quickly

Here’s a problem with some phones that they don’t stay alive for long enough. Their battery dies quickly and it is very difficult to use such phones.

Solution:

  • Make sure the charger you are using is optimized for your battery
  • Shorten your screen timeout setting
  • Clear apps that can drain your battery
  • Reduce phone screen’s brightness
  • Restrict apps that run in the background

3. Cracked Phone Screen

Sometimes a heavy impact with the ground can cause the screen to break.

Solution:

  • Protect your phone screen with screen protectors
  • Get a padded pouch or cover to cushion the fall

4. Your Device Got Wet

It’s frightening when our phone gets submerged in water.

Solution:

  • Turn off your device
  • Throw it in some rice if you have any on hand to help absorb some of the moisture
  • Head to your nearest phone repair place like Phone repairs in Adelaide

5. Your Phone Is Overheating

Holding an extremely heated phone can be a terrible experience. Overheating can severely damage your phone’s battery and screen life.

Solution:

  • Keep your phone away from direct sunlight
  • Reduce the brightness, close all the apps, abstaining from overbearing Wi-Fi or data use
  • Postpone downloads and updates

6. Storage Space

No doubt that storage space has become a real issue for a lot of smartphone users. Here’s how to fix it:

Solution:

  • Invest in storage units like memory cards
  • Avail options like iCloud or Google Drive

7. Your Screen Keeps Freezing

It can be very frustrating to deal with freezing screens.
Solution:

  • Clean your phone
  • Clear the cache
  • Delete apps that you don’t need
  • Protect your phone from viruses

8. A Particular App Is Constantly Crashing

Sometimes it happens that our favourite app decides to give us some tough time by crashing constantly.

Solution:

  • Restart your phone
  • Delete the app and download it later

9. The Entire Phone Is Constantly Crashing

Does your phone shuts down and restart on its own? Well, here is the solution;
Solution:
• restart your phone
• close all the apps
• clear the temporary memory
• install an authentic antivirus software

10. You Have Bad Reception

Networking issues and poor cell signal is another common phone problem. It can be treated as follows;

Solution:
• restart your phone
• get the latest version of operating system

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here